CCNA
CCNA giver en dybtgående gennemgang af netværksteknologier, -protokoller samt sikkerhed. Hos os finder du DK's mest dybdegående CCNA-forløb.
CCNA giver en dybtgående gennemgang af netværksteknologier, -protokoller samt sikkerhed. Hos os finder du DK's mest dybdegående CCNA-forløb.
CCNA forløb
CCNA Kurser
- CI-099 Implementing and Administering Cisco Solutions – Del 1 (5 dage)
- Kurset giver dig overblik over bl.a. OSI modellen, TCP/IP og andre protokolstakke, herunder Cisco-specifikke udvidelser. Du lærer at bruge netværksmodeller i praksis på LAN- og WAN-baserede net.
-
- CI-100 Implementing and Administering Cisco Solutions – Del 2 (5 dage)
- Kurset giver overblik over netværkstermer og regler, så du kan opsætte, konfigurere og vedligeholde mindre-til-mellemstore netværk med routere og switche.
-
- SU-050 Netværk Grundkursus (1 dag)
- Kurset giver dig et stort kendskab til fagtermer og netværksbegreber, så du får en dyb forståelse af, hvad et netværk består af, og hvad det kan bruges til.
-
CCNA certificeringspakker
Er du i tvivl?
Det ligger os meget på sinde, at du finder det kursus, der skaber mest værdi for dig og din arbejdsplads. Brug 2 minutter på at ringe eller skrive til vores rådgivere, der sidder klar med teknisk sparring.
Kort om CCNA
Teori og praksis
CCNA er den grundlæggende del af certificeringsforløbet, hvor alle de basale dele af et netværk gennemgås, både teoretisk samt i praksis. Kurserne samt testene er tiltænkt netværkssupportere og netværksadministratorer med 1-3 års erfaring.
I kurserne arbejder vi os gennem både teorien, som danner basis for forskellige protokoller for TCP/IP og routningsprotokoller.
Hvad får du på en CCNA?
Som CCNA har du den nødvendige viden for at installere, vedligeholde og fejlfinde på et mellemstort enterprise-netværk inklusive konfiguration af switche, routere og forbindelse til WAN samt implementering af netværks- sikkerhed.
Forløbet er praktisk orienteret og afvikles på ”ægte CISCO-hardware”.
Routing i CCNA
Hvad er en router?
En router er placeret mellem to netværk. Router’en videresender IP-pakker fra et netværk til et andet: En Router arbejder på lag 3, og flytter pakker mellem forskellige net, som den ud fra en modtager IP-adresse og rutningstabelen tager beslutning om, hvilken vej der er mest optimale.
Informationer om de enkelte net kommer ofte fra rutningsprotokoller der oplyser om hvilke net de kender og kostpris.
Routing protokoller
Her arbejder vi med karakteristika for de forskellige routing protokoller, derefter skal vi se på forbindelser til sites, der ikke ligger lokalt.
EIGRP og Named EIGRP
Vi laver en opfriskning af hvordan IPv6 og RIPng virker, derefter skal vi forstå EIGRP, både for IPv4 og IPv6 samt Named EIGRP konfiguration, der bl.a. giver mulighed for at bruge Virtual Routing and Forwarding VRF.
OSPF
Vi arbejder med OSPF, og vi skal se, hvad Link State databasen indeholder, og kigge på avanceret konfiguration af OSPF.
Route Redistribution
Vi ser på Route Redistribution for at finde ud af hvordan vi tager ruteinformationer fra andre netværk ind i vores rutetabel. Når alle informationer om nettet er samlet sammen og rutetabellen er lavet, ser vi på hvordan vores router så vælger den bedste vej at sende pakken videre.
Via internettet med IPv4 og IPv6
Indtil nu har vi mest kigget på vores egne netværk, men nu skal vi til at kigge på forbindelsen ud på internettet, ikke kun for IPv4 men også for IPv6.
BGP
De routing protokoller, som vi indtil nu har arbejdet med, er interne routing protokoller, men nu skal vi kigge på en ekstern routing protokol, der hedder Border Gateway Protocol BGP.
Sikkerhed og authentication
Til sidst i kurset skal vi kigge på router sikkerhed og authentication af rutningsprotokoller.
Switching i CCNA
Hvad er en switch?
En switch udfører opgaver på èt og netop èt netværk. Switch’en videresender IP-pakker til de modtagere, den kan se på det pågældende netværk.
En Switch arbejder på lag 2 med MAC adresser, som er unikke. I alle pakker en switch modtager kigger den på modtager MAC adressen, og hvis den ved hvilken port, den sidder på, bliver pakken sendt den vej, ellers sendes den op på alle porte. Switchen ser også på afsender Mac adressen og opdaterer sin MAC tabel.
Trunk og FHRP
Der skal laves Trunk, og vi skal sikre, at der ikke kommer loop i vores switchede netværk vha. STP, og vi skal også sørge for, at vi har en høj oppetid med FHRP.
DHCP Service
Da hovedparten af vores arbejdsstationer og bærbare enheder ikke har faste IP adresser skal vi også konfigurere DHCP service.
NTP holder tiden
For at være sikker på at vi kan stole på det klokkeslæt der står i vores logfiler, er det vigtigt at vi har konfigureret tiden vha. NTP protokollen som vi også skal gennemgå.
Sikkerhed
Sikkerhed i et netværk er af stor betydning i vore dages netværk, så derfor skal vi også opbygge sikkerhed for adgang til switche, og sikre vores VLAN og beskytte os mod spoofing angreb.
Overvågning
Endelig skal vi kigge på monitorering af vores netværk bl.a. med SNMP.
Hele vejen rundt i netværk
Som CCNA skal man have en bred forståelse for netværk, både forståelsen og de praktiske færdigheder.
Hvad er en switch?
En switch udfører opgaver på èt og netop èt netværk. Switch’en videresender IP-pakker til de modtagere, den kan se på det pågældende netværk.
Hvad er en router?
En router er placeret mellem to netværk. Router’en videresender IP-pakker fra et netværk til et andet.
OSI modellen
Vi arbejder os gennem OSI modellen og får sat de forskellige ting, der foregår for at sende data mellem 2 maskiner, på plads.
Det fysiske lag
Vi ser på det fysiske lag med kabler og netkort, og hvordan de enkelte pakker finder vej gennem nettet. Hovedparten af den trafik vi taler om er med routere og switche på vores Local Area Network (LAN), men vi kigger også på, hvad der foregår på Wide Area Network WAN.
IP adresser og subnet
IP adresser gennemgås både for IPv4 og IPv6, vi regner på subnet, både binært og decimalt, så vi kan se, om modtageren af en IP-pakke er på samme net, som vi selv er, eller om vi skal have hjælp af en router.
TCP og UDP
Vi arbejder med garanteret dataoverførsel vha. TCP, så vi er sikre på, at alt afsendt data er kommet frem til modtageren, eller om vi benytter UDP, som oftest bruges til streaming af data. Udover disse ting gennemgår vi også brugen af switche og routere.
Fejltolerant switchet netværk
Vi arbejder med de forskellige protokoller, der benyttes for at et netværk fungerer i dagligdagen fx Spanning Tree Protocol STP, der giver mulighed for at lave et fejltolerant switchet netværk.
RIP, OSPF og EIGRP
Vi lærer om de forskellige routnings protokoller (RIP, OSPF og EIGRP), som vi benytter på lokalnettet, samt deres konfiguration. Dette gælder for både IPv4 og IPv6. Til disse protokoller kommer der også afsnit om troubleshooting.
WAN forbindelser
Vi kigger på forskellige WAN forbindelser bl.a. Point-to-Point Protocol PPP og Frame Relay, og vi ser hvordan man kan lave fejltolerante forbindelser mellem 2 lokationer via WAN forbindelser.
Vi når også at få kigget på Virtual Privat Network VPN, og håndtering af netværksenheder, Cisco IOS (styresystem) og konfigurations filer samt licenser.
Troubleshooting i CCNA
Fejlsøgning og optimering
Fokus er på fejlsøgning, men også optimering af vores netværk, og de enkelte enheder.
Vi starter nedefra med lag 1 og 2
I fejlsøgningen starter vi nedefra i OSI modellen og kigger på VLAN og Trunk, vi ser også på EtherChannel og Spanning Tree Protocol STP desuden ser vi på Switch sikkerheden.
Videre op til lag 3
Vi bevæger os et trin op til lag 3 i OSI modellen og skal nu kigge på InterVLAN routning og layer 3 EtherChannels.
Fejlsøgning hele vejen rundt
Vi skal også arbejde med adresserings teknologier både for IPv4 og IPv6, vi skal også se på Access Control List ACL, og hvilken virkning de har på overførsel af data.
Rutningsprotokollerne skal vi selvfølgelig også arbejde med både vores interne RIP, OSPF og EIGRP, og her har vi jo både IPv4 og IPv6, samt vores externe BGP.
Vi arbejder også med IP services som f.eks. tildeling af IP adresser og Trouble Ticket, så vi har en nedskrevet viden om løsning af problemer, der tidligere er set.